Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najodpowiedniej. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednak dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów oznajmi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne artykuły, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka mocno uwidocznia technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w następstwie tego owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.